Denumirea medicală a pierderii de masă musculară este de sarcopenie, adică un proces de îmbătrânire a mușchilor. Corpul nostru îmbătrânește, că ne place sau nu, mai ales după vârsta de 30 de ani, intrăm într-un proces de îmbătrânire mai lent sau mai accelerat, în funcție de stilul nostru de viață și de ceea ce facem.
Mușchii sunt un organ indispensabil vieții. Avem nevoie de mușchi, nu punem foarte mult preț de multe ori pe ei, dar mușchii ne dau viața, ne ajută să ne mișcăm, să avem o circulație bună a sângelui, să ne reglăm temperatura corpului. Dacă pierdem acești mușchi ne vom mișca mai greu și, mișcându-ne mai greu, o să ne rupem de mediul nostru social, o să stăm mai mult în pat, circulația o să fie afectată, poate o să câștigăm kilograme în plus, o să avem mai puțină mobilitate și de ce nu, să spunem, mai multe dureri.
Ca să avem oase puternice, articulații mobile, avem nevoie de mușchi antrenați, mușchi cu forță bună și rezistenți. Și e clar, mișcarea e cheia. Dar câtă mișcare și cum să ne mișcăm? Ar trebui să avem în minte două direcții a face activitate fizică. Și acum avem niște recomandări 150 de minute, de exemplu, de activitate fizică pe săptămână, care poate fi divizată, de exemplu, de cinci ori câte 30 de minute.
Și așa vom menține și mușchii antrenați și sistemul cardiovascular antrenat. Dar pe lângă aceste antrenamente, care pot fi variate, nu trebuie să mergem neapărat la sală. Putem să facem orice tip de activitate fizică, cum ar fi plimbarea. Dar nu e suficientă.
Dacă în intervalul de 80-90 de minute, zilnic, nu fac nimic, doar stăm la birou, acasă, când mâncăm, la televizor, mașină sau o mașină, stau la metrou, putem să cădem către dezechilibrul sedentarismului chiar dacă facem mișcare de cinci ori pe săptămână. Și atunci trebuie să regăsim mișcarea și în orele de peste zi. Putem folosi scările în dauna liftului, să mergem două stații pe jos – lucruri, lucruri, dar care vin să contribuie la la întreg proces, explică expertul.